Meritxell Tembleque i Joaquim Falcó

La Txell va néixer a Barcelona al 1970 i el Quím a Ripoll al 1966. Ella va estudiar ceràmica i arts del vidre i ell escultura i arts del vidre a Barcelona. Tots dos van tenir una beca per anar a realitzar estudis de tècniques escultòriques en vidre a la República Txeca, en el taller de l’escultor Jaroslav Wasserbauer. Van muntar un taller junts al 1999 a Barcelona. Formen part del moviment anomenat New Glass.

Han fet exposicions i biennals a Espanya, Mèxic, Dinamarca i Japó. Alguns premis que han obtingut entre d’altres son: ARTFAD de Plata 2006 en la categoria professional a Barcelona i 2n premi en el 26e concurs internacional de disseny Expohogar.

Diuen: “Ens interessa la Creativitat. Especialment si no cau en debats nominalistes: Art, Artesania, Disseny? En aquest encreuament és on ens sentim més còmodes. Hem fet del vidre el nostre ofici i un mitjà per a la recerca i expressió plàstica. Busquem profunditzar en la poètica dels materials, equilibrar la càrrega conceptual i la factura tècnica.”

   
Les escultures de Quim i Txell són el resultat de la combinació de formes, escriptura i transparències. Impacta l’ús que fan de l’escriptura. Graven frases i paraules dins el vidre, composant cal·ligrafies que donen la sensació d’estar suspeses en l’espai. L’escriptura es transforma en un diari personal que tots podem llegir, però que difícilment podem desxifrar: la superposició de les frases fa àrdua o impossible la seva lectura.
La tècnica que utilitzen, entre altres, és la "vitrofusió". Les peces estan fetes a partir de planxes de vidre que tallen en múltiples capes seguint la forma del que volen fer. Escriuen sobre aquestes capes amb grisalla, situen totes les capes apilades dins d’un motlle que han fet prèviament amb la forma que els interessa aconseguir i ho fonen dins de forns elèctrics. El resultat és que totes les capes es converteixen en un sol volum de vidre, que després poden treballar en fred: tallar, modelar, polir... El repte tècnic és fondre el vidre sense que l’escriptura i les capes es barregin. Aquesta superposició de capes d’escriptura és una superposició de records i vivències: un quadern de viatge on text i peça estan íntimament connectats.      

Els preus van de 420 € a 8,000 €.