Josep Guinovart i Bertran

(Barcelona 1927 - Barcelona 2007)

Guinovart va començar a pintar parets als 14 anys amb el seu pare i els seus oncles, que eren pintors. Una de les seves pintures més famoses, “Brotxa Bandera” (1970) que consta d'un pot de pintura, una brotxa i unes escales de pintor, va ser una asserció orgullosa de l'origen de l'artista com a artesà. Amb poc ensenyament convencional, Guinovart va començar al 1943 a atendre classes nocturnes en dibuix i en pintura. Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-39) el van evacuar de Barcelona a la casa dels seus avis maternals a prop del poble d'Agramunt, a la província de Lleida.
L'any 1948 va tenir la seva primera exposició, una sèrie titulada “El Blat”, i també va il·lustrar la revista Dau al Set, portaveu pel grup del mateix nom associat amb Antoni Tàpies i Modest Cuixart.
A partir de 1951 esdevé artista a temps complet, guanyant-se la vida pintant escenaris de teatre i il·lustrant revistes. Al 1952 va guanyar una borsa de l'Institut Francès de Barcelona per anar se'n a París durant sis mesos. Romandrà fins l'any 1953, amb una beca de l'estat francès. Aquesta visita decisiva el converteix en un artista abstracte. Va marxar d'Espanya per conèixer Picasso, el Existencialisme, l’Informalisme i la seva estreta relació, l'Expressionisme Abstracte Americà.
De tornada a Barcelona, el treball de Guinovart evoluciona, va del dibuix figuratiu cap a un art abstracte estretament lligat amb el collage. Va començar utilitzant la fusta, particularment fusta cremada (li agradava la olor) i paper en les seves pintures. A finals dels anys 60 Guinovart es va moure lluny de l'informalisme. El seu treball esdevé explícitament més polític. Les obres més conegudes d'aquesta època son “Homenatge a Picasso” (1967) i “Homenatge a Che” (1968). Va participar activament en el moviment anti-Franquista i va produir nombrosos cartells: a l'hora de la seva mort 175 d'ells estaven exposats a Barcelona.
Guinovart evoluciona durant els anys 70 cap a obres més grans i mes tridimensionals, utilitzant tant material a sobre de la pintura que els crítics  deien que era un pintor-escultor. “Contorn-Entorn” (1977), ara instal·lat al Poble Espanyol de Barcelona, és un bosc de troncs d'arbre pintats. L'espectador es mou a través d'un bosc màgic, ple de fotografies, de miralls, de sorra i d'ulls de vidre. A partir de 1979 va viure a la ciutat costera de Castelldefels.
    
  La producció artística de Guinovart era extremadament diversa, amb ceràmica, collage, disseny de llibres, litografia, tapisseries, disseny d'escenaris, cartells i murals. En els anys 80 i 90 va continuar treballant tant enèrgicament com mai - fins el dia de l'atac del cor que el va fer ingressar a l'hospital, una setmana abans de la seva mort. Va rebre diversos premis com el Premi Nacional d'Espanya per les Arts Plàstiques al 1982. Al 1994, va obrir un museu a Agramunt per exposar el seu treball.
També va ser exposat en més de 250 exposicions individuals a més de ser un artista present en museus arreu del món. Viatger incansable, era particularment afeccionat amb Nova York, havent pintat el famós mural de 36 metres a ¨l'Exhibition Space" de Soho al 1982.
En 1962 es casa amb Maria Antónia Pelauzy, experta francesa en ceràmica i en art popular espanyol, que va morir en 2003. La seva filla Maria el sobreviu.
 

 

*Existencialisme: És un terme aplicat al treball d'un nombre de filòsofs des del segle XIX que, malgrat grans diferències en les seves posicions, es centra generalment més en el que creuen ser subjectiu, per exemple la condició de l'existència humana, les emocions, les accions, les responsabilitats i els pensaments d'un individu i el significat de la vida, i en oposició amb analitzar coneixements objectius, llengües o ciència.

*Informalisme és un moviment pictòric que abraça totes les tendències abstractes que es van desenvolupar a França i a la resta d'Europa després de la Segona Guerra Mundial, paral·lelament amb l'Expressionisme Abstracte Americà. Eren generalment a favor d'una forma més intuïtiva d'expressió i contra la abstracció geomètrica, el cubisme, el surrealisme, etc i per suposat l'art figuratiu.
 
*Expressionisme Abstracte Americà: Tècnicament, un precursor important és el surrealisme, amb una èmfasi en la creació espontània, automàtica o subconscient.