Jörg Baumöller

El Jörg va néixer a Alemanya al 1946. Va seguir una formació professional de tècnic en comerç exterior entre el 1967 i el 1970. Desprès entre el 1971 i el 2001 va treballar com a directiu en una empresa de la indústria química (Bayer), a Alemanya, Irlanda, Àfrica occidental, Brasil i Espanya. Des del 1991 resideix prop de Barcelona, i des del 2002 te el seu propi taller. Va estudiar ceràmica amb ceramistes catalans, alemanys i nord americans. Ha fet exposicions a Suïssa i Espanya.

Treballa el gres i la porcellana amb el torn però on realment excel•leix és en les tècniques especials d’esmalts com els metal•litzats i les cristal•litzacions. Aquesta última és una tècnica molt difícil i precisa que implica varis fornades, on s’ha de jugar amb la temperatura: incrementar-la, baixar-la, mantenir-la... per que es formin els cristalls en els esmalts i per controlar les seves mides.

Històricament, les manufactures de porcellana importants com Meissen, Sèvres i Copenhague van ser els primers en estudiar la tècnica al voltant dels anys 1900. Les primeres obres exposades van estar en la Exposició Mundial de Paris al 1889. Era una producció molt costosa en energia i en el fet de no poder produir en sèrie. Avui en dia els avanços tecnològics han reduït una mica els costos, però continua sent una tècnica molt precisa.      
El Jörg combina tres talents o habilitats que a primera vista s’exclouen: té la sensibilitat i la estètica d’un artista, la tècnica i el tacte de un ceramista, i la precisió i la paciència d’un químic. El resultat son unes obres esplèndides cobertes de flors o flocs de neu surrealistes amb una profunditat quasi tridimensional, com si els estiguéssim mirant a traves d’un calidoscopi.