Ardine Spitters

La Ardine va néixer a Holanda al 1953. Al 1973 hi va muntar un taller amb el seu marit Norbert Nuwenhoud. S'instal·len a França 25 anys més tard, on van muntar un nou taller. Ella va guanyar varis premis a Holanda i a Bèlgica i des del 1994, fa moltes exposicions a Nova Zelanda, França, Bèlgica, Regne-Unit i Holanda.

Té peces en dos museus: el Staatliches Museum für Angewandte Kunst a Alemanya i el Museo Nacional de Cerámica González Marti a València.

Treballava amb “esmalts de cendres”, però fa uns 15 anys, va descobrir la tècnica del “pit-fire” (foc de forat). La va fascinar, llavors va començar a experimentar i a desenvolupar la seva pròpia tècnica. Fa totes la obres amb el torn amb gres o amb porcellana mesclats amb una gran quantitat de quars i de chamota. Els cou una primera vegada a 1050º i desprès els tracta amb capes de sulfats metàl·lics per donar efectes interessants al acabat.

Llavors fica les obres en un “foc de forat” entre capes de serri i encenalls de diferents fustes, i així va posant capes successives de gerres i de serri. Es tanca el forn i es crema molt lentament des de dalt durant 24 hores. S’ha de vigilar, però, de controlar bé el corrent d’aire per que la cuita sigui uniforme. A vegades els pots es couen varies vegades per tenir un acabat més ric.

     

La Ardine es va decantar per aquesta tècnica perquè li agrada el tacte de la ceràmica nua sense esmalt. Prefereix formes senzilles però fortes per deixar tota la importància a la riquesa i als matisos dels colors produïts pel fum, van del vermell més intens a taronges, roses i grisos pàl·lids. Tenen una profunditat que recorden paisatges terrosos o cels ennuvolats. 

           

 

Els preus van de 200 € a 1200 €.